UCB Logo, gdje i kako?


Par riječi o razlikama među raznim platformama: Razlika u samom jeziku nema i program napisan na jednoj platformi, mora raditi i na drugoj. Razlike postoje u uglađenosti user interfacea i editing & debugging alata na raznim platformama. DOS verzija je naravno najslabija, a UNIX najjača.

MS-DOS verzija dolazi (zajedno sa Win95/NT verzijom) u obliku self extracting exe file-a. Nakon dearhiviranja, pročitajte README file koji objašnjava instalaciju. Nakon toga treba podesiti neke sistemske varijable u AUTOEXEC.BAT file-u, da bi Logo mogao raditi (Dos verzija je BL.EXE). Brian insistira na vezanju Loga sa Jove text editorom. Jove dolazi u paketu sa Logom, ali je dosta težak za upotrebu (oni koji nikada nisu vidjeli stare verzije emacs-a, naći će se na čudu kada pokušaju pisati sa Jove-om). No to nije bitno, jer se sistemska varijabla EDITOR može postaviti na bilo koji drugi editor, uključujući tu i DOS-ov EDIT. Jedina razlika će biti to što EDIT ne zatvara zagrade (Jove to radi). User interface u DOS verziji je dosta slab, i jedino što je prevedeno na Hrvatski i što će raditi na DOS-u je Help sistem, ali pošto se on nalazi u posebnom paketu, onda treba i njega podići. Nakon dearhiviranja pročitajte README file, koji je na Hrvatskom.

MAC verzija je jedina verzija koju nismo probali (nemamo potreban hardware).

MS-WIN95/NT verzija dolazi u istom paketu kao i DOS verzija, te su i instrukcije za instalaciju iste. Razlika je u exe fileu koji treba upotrijebiti (ucbwlogo.exe), te u raznolikosti editora koji se ovdje mogu upotrijebiti. Recimo možete sistemsku varijablu EDITOR postaviti na NOTEPAD (ako baš to želite), no svakako preporučujemo da instalirate i postavite kao editor GNU Emacs. Da bi dobili Hrvatsku dokumentaciju morate podići poseban paket, dearhivirati ga i instalirati prema priloženim Hrvatskim uputstvima. U paketu se nalazi: Hrvatski Help sistem, te Hrvatski user-manual u HTML i GNU info formatu. HTML se može čitati pomoću Netscape-a, a info pomoću GNU Emacs-a.

UNIX je daleko najbolja verzija ucbloga. Pod UNIX-om prvenstveno mislim na FreeBSD i Linux, jer to je ono što si možemo priuštiti i u školi i kod kuće, a obje verzije su i daleko superiornije i (naravno) neusporedivo jeftinije od bilo čega što je MICROSOFT ikada napisao. Logo dolazi u obliku tarball-a, te nakon dearhiviranja treba pročitati README file u kome se nalaze instrukcije za konfiguraciju, kompilaciju i instalaciju Loga (dobrodošli u UNIX svijet). Nakon toga treba podići Hrvatsku dokumentaciju. Instrukcije za instalaciju su priložene u tarball-u.
Dokumentacija se sastoji od:
Hrvatskog Help sistema.
Hrvatskog user manuala u GNU info formatu (za čitanje u emacs-u).
Hrvatskog user manuala u HTML formatu (za čitanje u Netscape-u).
Hrvatskog user manuala u DVI formatu za štampanje u obliku knjige.
Da bi se osjetila superiornost user interfacea na UNIX-u treba podići još jedan dodatni paket, GNU Emacs Logo-mode. Instrukcije za instalaciju tog paketa priložene su u tarball-u kao README file. Logo-mode omogućava pokretanje ucbloga kao subprocesa u emacs editoru i time je Logo podignut na istu razinu lakoće upotrebe i profesionalnog izgleda, koji već odavno uživaju sve Lisp i Scheme verzije na UNIX-u. Jos jedna prednost rada sa Logom kroz emacs Logo-mode su interaktivni Help i Debug sistemi, kojima se upravlja pomoću miša.

Ako vas interesiraju dodatni paketi za Englesku dokumentaciju, možete ih podići za MS-DOS/WIN i za UNIX.


Napisao: Hrvoje.Blazevic@bbm.hr
David.Blazevic@posluh.hr
Fredi.Glavan@public.srce.hr