DAN PLANETA ZEMLJE

 

RAČUNALA
SPORT I GLAZBA
OSTALO
 

UTJECAJ RAČUNALA NA ČOVJEKA

Znanstvenici su dokazali da su zdravstveni problemi korisnika računala vezani za nepovoljna ergonomska i organizacijska rješenja radnih mjesta. Radi zaštite zdravlja mnogobrojnih korisnika u ovom će radu biti analizirani razni uređaji koji utječu na život milijuna osoba.

Ovo su neke od najčešćih bolesti vezane za rad na računalu:

Kategorija
Manifestacija
Vid Naprezanje, umor i upala očiju
Iritacija, suhoća i pečenje konjuktiva
Nejasan vid
Smetnje u razlikovanju boja
Sluh Oglušivanje
Oštećenje sluha
Ruke Grčevi u rukama
Bolovi i gubljenje snage
Ukočenost zglobova
Utrnuće zglobova
Vrat i leđa Prenapetost i bolovi u vratu
Ukočenost vrata i ramena
Pritisak u glavi i vratu
Bolovi u leđima
Oštećenje kralježnice
Mišićni sustav i krvotok Gubitak snage i energije
Prenaprezanje pojedinih mišića
Grčenje i oteklina mišića
Smetnje u krvotoku
Psiha Gubljenje koncentracije
Depresija, stres, nezadovoljstvo
Nervoza, razdražljivost
Psihički umor
Smanjenje radne sposobnosti
Sklonost onesposobljavanju uređaja i programa
Ostalo Osip na koži i druge alergije
Pečenje i svrbež koe
Glavobolja, nesanica
Smetnje u spolnim organima
Trbušni bolovi
Epileptički napad

Utjecaj tipkovnice
Jeste li se ikada zapitali zašto tipkovnica ima «porazbacani» raspored tipaka, a ne po abecednom redu? Odgovor na to pitanje ponudio je prof. Hardo, vodeći ekspert RSI-a (Repetitive Strain Injury) u Njemačkoj: «Nasuprot svim preporukama raspored tipka čini ravnomjerno opterećenje svih prstiju. Mali prst i prstenjak su preopterećeni. To je uzrok bolova u šaci i ruci.» Ustanovio je da prst tajnice učini isti pokret 3000 puta na sat. Usporedio je opterećenje ruku tajnice s opterećenjem ruke tenisača.
Da bi se reducirala bol pri upotrebe tipkovnice danas su razvijene tipkovnice kojima je raspored tipki temeljen na tome koliko se često upotrebljavaju. Iz sigurnosnih su razloga funkcijske tipke odvojene i u zasebnom redu.
Tipkovnica mora biti neovisna o računalu. Da se tipkovnica ne bi pomicala tijekom rada preporučeno je korištenje gumene podloge. Nagib tipkovnice na podlogu trebao bi iznositi 5-100, visina tipkovnice 3 cm, visina tipki 12-15 mm, razmak između tipki 18-20 mm, potrebna sila za pritisak tipke 0,25-1,5 N… Materijal za izradu mora spriječiti odraz okolnog svijetla.

Utjecaj miša
Danas se u svijetu računala pretežito koriste elektromehanički miševi koji se sastoje od gumirane kugle koja djelom izvire iz kućišta. Kod rada s mišem dolazi do umora ruke korisnika jer ruka cijelo vrijeme mora biti u zraku. Da bi se preduhitrio umor ruke proizvedeni su posebi uređaji kao nosači lakta i pomična kugla. Pomična kugla ili trackball preuzima ulogu miša na način da se kugla pomiče palcem umjesto da se pomak ostvaruje kotrljanjem po podlozi. Ni trackball nije umanjio umor ruke.

Utjecaj monitora
Posljednih se godina vodi mnogo rasprava o utjecaju monitora na čovjeka. U svijetu se sve češće javljaju MRP preporuke o zračenju računala. Monitor je izvor raznih zračenja. Najjače zračenje čini katodna cijev. Da bi smanjili zračenje monitora znanstvenici su pokušali smanjiti filterom stakla. Međutim, zračenje monitora nije jedini čimbenik koji utječe na čovjeka. Da bi sačuvali svoje zdravlje potrebno je paziti i na veličinu slike, kakvoća slike, veličina monitora. Preporučena je veličina monitora od 14 incha, znakovi trebaju biti najmanje 4 mm visoki, a razmak između njih dovoljno velik da bi sadržaj bio pregledan. Štetne su i sjajne boje. Ako se upotrebljava više boja, jasnoća znakova biti će slabija. Ako se pri unosu podataka radi s dužim tekstom, savjetuje se što rjeđe pogledavati na monitor. Tako se oči manje opterećuju. Štetna posljedica rada s monitorom je i pojava zasljepljenja izazvanog refleksijom na površini zaslona, tzv. efekt ogledala.

Utjecaj pisača
Iglični pisač svojom bukom štetno djeluje na čovjeka. Da bi se reducirala jačina te buke, postoji više mogučnosti. Najjednostavnija je zamjena igličnog pisača laserskim ili pisačem na tintu, zatim uporaba specijalnogg poklopca za zaštitu od buke.

Zaključak
Zaključak donesite sami. Samo se sjetite ovog teksta kada idući put budete palili svoje računalo.

Renato Simčić