MISLITE DA STE DOBRO ODGOJENI? VARATE SE!

Običaji su se u različitim dijelovima svijeta oduvijek razlikovali. Ono što se u jednoj zemlji smatra pristojnim, u u drugoj je prava bonton- katastrofa. Zašto je negdje nepristojno zakasniti deset minuta, a negdje se to od vas očekuje? Zašto će vas negdje blijedo gledati ako jedete nožem i vilicom, a negdje ako ne jedete baš tako? Zašto će se negdje domaćin uvrijediti pitate li ga za ženu, a negdje će biti iznenađen ako ga ne pitate za nju?

Narodi su vrlo različiti. Primjerice , Talijani su temperamentni i nikakvi propisi to ne mogu promjeniti; Englezi su oduvijek držali do tradicije; U Americi tradicija praktički ne postoji pa je ponašanje Amarikanaca znatno opuštenije...

Narodi, ako ako se baš spremate na put oko svijeta, ne morate unaprijed početi paničariti: manje –više svi narodi imaju razvijenu određenu tradiciju – ako se ogriješite oneka pravila, imat će na umu da ste strankinja ili stranac i neće vas do kraja života smatrati primitivcem i neznalicom. Ali mudra izreka kaže: prvi se dojam ostavlja samo jedanput!

RUSIJA

Cvijeće za muškarce

Žene daruju muškarcima cvijeće(najcjenjenije su krizanteme i tulipani!).

Nije neobično ni to da umorni i pospani domaćini odu u drugu sobu i ostave svoje goste same.

JAPAN

Pozdrav od 30°

Da su Japanci profinjen narod s iznimnim smislom za lijepo, znaju svi koji su ikada u životu čuli za origami, ikebanu, čajne ceremonije, japansko slikarstvo... Jednaka se profinjenost zahtjeva i u ponašanju želite li da vas smatraju dobro odgojenima. Međutim, to čovjeka sa Zapada silno zbunjuje.Svaki tjelesni dodir za Japance je znak lošeg odgoja i ukusa. Stisak ruke, tapšanje po ramenu ili ( ne daj Bože!) poljubac i obraz, uobičajeni u većini europskih zemalja , u Japanu su gotovo uvredljivi. Pristojni se Japanci uglavnom pozdravljaju naklonom. Štoviše, i u tom su razvili određenu ( nepisanu) pravilnost: nagib od petnaestak stupnjevaza prijateljei poznanike, a od trideset stupnjeva za starrije i vrlo cijenjene goste.

Pogrešno je bilo kome pružiti neki predmet samo s jednom rukom. Dvjema rukama pružaju se čak i vozne karte.

Kihanje je jednako nepristojno kao u nas glasno podrigivanje.

Napojnica se smatra osobnom uvredom.

Smijati se pokazujući zube također nije baš preporučljivo.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Napojnica uvijek i svuda

U SAD-u je krajnje necivilizirano zapaliti cigaretu na javnom mjestu. Ekološka i zdrastvena svijest te protupušačka kompanja postaju tako snažne da se prezirno gleda čak i na one koji puše u vlastitom dvorištvu.

U Americi će vas držati vrlo uglađenim ostavite li na tanjuru malo jela. (U Austriji bi vas domaćin zbog toga smatrao neodgojenim, a u jugoistočnoj bi se Aziji čak smrtno uvrijedio!). Štoviše, nećete se morati gnjaviti držeći nož u desnoj ruci, a vilicu u lijevoj (naravno, za lijevake vrijedi obrnuto) jer su Amerikanci nadasve jednosravni i praktični: u njih je uobičajeno najprije sve izrezati, a onda prebaciti vilicu u desnu ruku i jesti” kako Bog zapovjeda”.

Ono što je u Americi obavezno jest tipping, odnosno napojnica- ona se ostavlja svima, od taksista i konobara do raznosača pizza i slično.Njima je to glabni izvor prihoda, čak važniji i od plaće.

Amerikanci su otvoreni i vole pričati o sebi.

U većini europskih zemalja još su se održali ostaci svojevrsne aristokratske tradicije, čega u Americi nije bilo. Akademske titule (dr., prof. i sl.) gotovo se nikada ne navodi uz ime, čak ni u službenim prilikama.

 

SKANDINAVSKE ZEMLJE

Točnost prije svega

Na sjeveru Europe veoma se pazi na točnost. U Španjolskoj, primjerice, uglađeni ljudi uvijek malo zakasne, a ustrajavanje na točnosti smatra se dosadnim sitničarenjem: u Latinskoj Americi više će se zaprepastiti dođete li točno nego zakasnite li sat-dva. No ako ste u Švedskoj, Danskoj,Norveškoj i Finskoj rekli da će te doći u devet, onda se to od vas zaista i očekuje, bez obzira idete li nekome u posjet ili ćete se naći vani.

U Finskoj salata se jede vilicom i nožem.

U Norveškoj je zabranjeno zapaliti cigaretu na ulici.

U Švedskoj se ne nazdravlja domaćici.

GRČKA

NE=DA, a DA=NE

Pokreti glavom imaju suproto značenje nego u nas. Mahanje gore-dolje znači ne, a lijevo-desno znači da.

IRAN

Pravilo o žlici i vilici

Nađete li se ikada u Teheranu na večeri ili ručku, evo male preporuke: vilica služi samo za stavljanje hrane na žlicu. Stavljanje vilice u usta znak je lošeg odgoja

AFRIKA

Šutnjom do bliskosti

Zapadnjačka shvaćanja vremena u Africi neće naići na razumjevanje. Žurba se smatra nečim ružnim i uvredljivim. Zaustavite li nekoga na cesti i pitate ga za put, može vam se dogoditi da će te bar desetak minuta morati pričati o sebi, svojoj zemlji, razlozima putovanja itd. Poglavar nekog sela može vas pozvati na ručak, nakon čega ćete cijele sate provesti u tišini; to nije znak neljubaznosti i neprijateljstva već suprotno: simbolizira zajedništvo, bliskost.

Ponuđena se hrna ne odbija jer bi se to shvatilo kao nepoštovanje domaćina.

ITALIJA

Što glasnije i srdačnije

Talijani se u svakoj prilici vole koristiti titulama(dottore, professore, ingegnere...). Inače su na glasu kao narod koji ne briljira u poznavanju stranih jezika, ali su iznimno ljubazni i pokušat će vam pomoći ako ikako mogu. Pri susretu i pozdravljanju nema mjesta suzdržanosti- što glasnije i srdačnije to bolje.

Jelena Kovačević III.4