Povratak na glavnu stranicu

  Pišu:
    Željka Petrak
    Mirela Topalić

 
Ima toga još:
    Alan Ford
    WinJokes

 

Animacija crtanih filmova

 

   
    Animacija je visoko kreativan tip filmske proizvodnje koji oživljava statične crteže i predmete. Stapanjem animacijskih tehnika s kompjutorskom tehnologijom proizvođači crtanih filmova u stanju su učiniti i nemoguće događaje mogućima.

    Jednom je netko predložio da Walt Disney postane gradonačelnikom Los Angelesa. "Zašto bih se trebao natjecati za gradonačelnika," upitao je, "kada sam već sada kralj?" Tek je neznatno pretjerivao. Jer upravo je Disney, više od svih drugih, zaslužan za stvaranje filmske animacije. Svojim je radom stvorio jedan od najutjecajnijih i najuzbudljivijih trendova u kulturi 20. stoljeća.
    Pojam animacije danas je toliko usko vezanj uz Disneyevo ime da je teško zamisliti postojanje jednog bez drugog. Međutim, animacija je bila popularna umjetnost znatno prije Disneyeva rođenja, čak i prije izuma kinematografa. U svojim počecima pojavila se u obliku dječje knjižice. Na svakoj stranici bila je nacrtana slika neznatno drugačija od one na prethodnoj stranici. Kada su se potom stranice brzo listale, slike su se stapale jedna s drugom, ostavljajući dojam pokreta. Tijekom 19. stoljeća ova se optička varka upotrebljavala u svim vrstama malih automata i igračaka kao što su zvrkovi.
    Današnja je tehnologija znatno naprednija, ali načelo ostaje nepromijenjeno. Crtani film, u kojem se pokret stvara pomoću tisuća i tisuća slika prikazanih u nizu, vrlo se malo razlikuje od starinske crtane knjižice. Ipak, suvremena animacija ima jednu prednost - nije ograničena samo na crteže. 

 

 

Animacija kamerom

    Svaki se predmet može oživjeti kamerama: od modela izrađenih iz plastelina do svakodnevnih kućanskih predmeta. Dakako, bio je to jedan od prvih upotrijebljenih tipova animacije. Najraniji zabilježeni animirani film, The Humpty Dumpty Circus (Cirkus Humptyja Dumptyja), izradio je oko 1898. godine Albert E. Smith. Umjesto crteža Smith je uporabio igračke svoje kćeri, pomno razmještane između svake dvije snimke kako bi se dobila uvjerljiva trodimenzionalna radnja. Njegov partner, James Stuart Blackburn, zaslužan je za popularizaciju crtanih filmova negdje na prijelazu stoljeća. Blackburnov film Humorous Phases of Funny Faces (Komične mijene smiješnih lica, 1906.) zabavljao je publiku crno-bijelim likovima kao što je, primjerice, muškarac s cilindrom na glavi koji otpuhuje gust oblak dima cigare u lice nekoj dami.

 

Umjetnost nemogućeg

   
    U prvo su vrijeme, bez obzira je li riječ o uporabi crteža ili modela, animatori težili tradicionalnom realizmu. Ipak, nedugo zatim shvatili su da je animacija umijeće stvaranja nemogućeg. Svinje su mogle letjeti, planine su se kretale, dinosauri se šepirili Zemljom. Jedine granice postavljala je mašta. Godine 1902. Francuz Georges Melies stvara svoj Voyage to the Moon (Putovanje na Mjesec). Kadar sa živim gipsanim licem Mjeseca koje ispaljena raketa pogađa izravno u oko otvorio je vrata brojnim kasnijim fantastičnim pustolovinama.
    U razdoblju kada je film bio još uvijek u povojima, animacija je bila vrlo  popularan medij. Ipak, njezin razvoj potrajao je dugo. Ako je jedan umjetnik  želio napraviti film, morao je nacrtati 24 različite sličice za svaku sekundu  filma - što znači 1440 sličica u minuti. Stoga nije nikakvo čudo da su animirani filmovi bili uglavnom kratki. Oko 1910. godine situacija se izmijenila. Ponajprije, umjetnici su započeli raditi u timovima. Drugo, počeli su upotrebljavati "celove" (cel - kratica od celuloid), vrstu prozirne plastične folije.
    Cel tehnologija primjetno je smanjila radno opterećenje umjetnika. Umjesto crtanja čitave scene za svaku sliku, mogli su jednostavno ponovno nacrtati glavne likove na celuloidne listove i potom ih položiti na trajnu podlogu. Ponekad nisu morali niti ponovno crtati cijeli lik - da bi se dobio čovjek u hodu, primjerice, bilo je dovoljno ponovno nacrtati samo njegove noge.

 

Crtići koji govore

    Nove su tehnike bile usvojene diljem svijeta, ali nigdje nisu bile tako uspješno primjenjivane kao u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1927. nijemi su filmovi ustupili mjesto "govornim", sa zvučnim trakama sinkroniziranim sa pokretima glumaca. Kada su to postigli, mladi je animator po imenu Walt Disney uvidio svoju priliku. Godine 1928. proizveo je Steamboat Willie (Parobrod Willie), dugometražni crtani film kojim je predstavljen jedan od najpopularnijih animiranih likova - Mickey Mouse.

    
    Miki Maus - kojemu je kreštavi glas podario Disney osobno - bio je tek početak. Odmah za njim pojavljuju se ostali omiljeni likovi: Donald Duck, Pluto i Goofy, kod nas poznatiji kao Paško Patak, Pluton i Šiljo. Ma gdje se pojavljivali, ovi su likovi odražavali Disneyev zaštitni znak: blisku vezu između radnje i glazbe. Vrhunac je dostignut 1935. godine filmom The Band Concert (Koncert za orkestar), u kojem Miki ravna orkestrom koji izvodi uvertiru Wilhelma Tella kroz zračni vrtlog.
Miki Maus označio je uvod u "zlatno doba crtanog filma", koje će potrajati sve do pedesetih godina ovog stoljeća. Po uzoru na Disneya, pojavljuju se braća Fleischer sa svojim Popajem, mornarom snažnih mišića na rukama i s izrazitom sklonošću ka špinatu, te Betty Boop, zabavljačica naglašenih tjelesnih oblina i piskutava dječjeg glasa. Uslijedila je rijeka popularnih crtanih likova: Tom i Jerry, Ptica trkačica i kojot, Zekoslav Mrkva, Mr. Magoo, Patak Dodo i mnoštvo drugih.

    Ove pridošlice bile su mnogo drugačije od Miki Mausa. U rukama stručnih animatora kao što su "Tex" Avery, Chuck Jones, William Hanna i Joseph Barbera zakoračili su novim nemirnim tlom. Dok su Disneyeva stvorenja bila dražesna i umiljata, nova je rasa živjela u svijetu nevjerojatnog uništenja. Pojavljivali su se - tanki kao oblatna - ispod parnih valjaka, teturali pougljenivši nakon eksplozije, prolijetali kroz zidove ostavljajući u njima uredne obrise. Ovaj je trend bio ponekad kritiziran, no kako su se likovi ponvno pojavljivali u svojim izvornim oblicima, spremni za sljedeću rundu borbe, takvo je nasilje bilo teško ozbiljno shvatiti.

 

Kršenje pravila

    "Tex" Avery i njegovi suradnici istaknuli su jedno od najvažnijih stajališta animacije - da je to svijet beskonačnih mogućnosti u kojima se pravila zbilje mogu kršiti po volji. Međutim, za velik broj gledatelja ishod nije bio ništa  drugo nego niz vizualnih šala. Ostalo je otvoreno pitanje može li animacija  proizvesti i ozbiljan, dugometražni film. Disney je ponovno bio taj koji će  dokazati da može. 
    Do tog je trenutka zapreka u ostvarenju dugometražnog animiranog filma bilo vrijeme potrebno za njegovu izradu. Disney je pak riješio taj problem tako što je u svojoj umjetnosti promijenio princip rada tekuće vrpce. Raznim odjelima bili su dodijeljeni različiti zadaci - crtanje scena akcije, crtanje pozadina, njihovo precrtavanje i snimanje na celove, miješanje boja, bojenje obrisa i slično. Do sredine tridesetih godina Disney je zapošljavao više od 800 ljudi.

    Godine 1937. prikazan je njegov prvi dugometražni film, Snow White and the Seven Dwarfs (Snjeguljica i sedam patuljaka). Dugačkom pričom, uvjerljivom karakterizacijom likova i fabulom utemeljenom na stvarnim strahovanjima i pobjedama, film je srušio sve rekorde gledanosti diljem svijeta. Disney je nastavio sa serijom daljnjih hitova - Pinocchio (1940.), Fantasia (1940.) i Dumbo (1941.) - pokrečući tako trend koji traje do današnjih dana. Dobitnik Oscara, The Lion King (Kralj lavova), kojeg je proizvela njegova tvrtka, bio je 1994. godine jedan od najunosnijih proizvoda Hollywooda.

 

Ljudi i crtani likovi

    Nakon što je dokazano da animirani filmovi mogu uspješno i ravnopravno  konkurirati igranim filmovima, preostalo je još udružiti ta dva medija. Godine  1964. Disney je proizveo film Mary Poppins, u kojem su se živi glumci miješali s animiranim likovima u crtanom okružju. Do 1988. godine, kada je glumac Bob Hoskins zapravo glumio partnera crtanom liku u filmu Who Framed Roger Rabbit? (Tko je smjestio zeki Rogeru?), tehnika miješanja ljudskih i crtanih likova bila je u potpunosti svladana.
    Usporedo s istraživanjem novih vizualnih izraza, animatori su razmatrali i kako olakšati svoj rad. Od sedamdesetih godina njihov je zadatak pojednostavljen i olakšan uvođenjem kompjutorske tehnologije. Ne samo što kompjutori rade s daleko višim stupnjem preciznosti od ljudi, već stvaraju i pokretne trodimenzionalne slike koje se mogu gledati u svakom svjetlu i iz svakog ugla. U filmu Tko je smjestio zeki Rogeru?, primjerice, jedan od problema sastojao se u tome kako postići da se animirane scene podudaraju i slažu sa živima. U svladavanju toga korištena je tahnika pod nazivom "ray-tracing" (crtanje zrakama). Kompjutori su bili tako programirani da usanove izvore svjetla u svakoj sceni, te da izračunaju kako oni djeluju na svoje okružje. Kompjutor je tada automatski sjenčao i potamnjivao crteže kako bi ih se u smislu svjetla i sjene uskladilo sa živom akcijom, što je proces koji animatoru ušteđuje znatno vrijeme.

 

Animacija u reklamama

    Igrani filmovi tek su vrh ledenog brijega. Animacija je u svakodnevnoj uporabi na televiziji i postala je toliko uobičajenom da prolazi gotovo nezapaženo. Ona oživljava grafikone, dijagrame i karte. Posebno je cijenjena u reklamama gdje njezina maštovitost - kutije koje govore, grožđice koje plešu - osvaja i djecu i odrasle.
    Danas, u vrijeme kompjutorski vođene komunikacije kao što je virtualna  stvarnost, animacija ima svijetlu budućnost. Prilagodljiva, pristupačna i silno maštovita, ona danas ima veće mogućnosti nego ikada prije.

 

Copyright © 2001. Marko Plješa & Mitja Škuver