John Milton
 

John Milton je rođen u Londonu, kao sin bogatog bilježnika, koji je bio čovjek s izraženim osjećajem za kulturu i glazbenik amater. Živio je jednostavnim životom, vjerujući da u životu ima izvršiti neku osobitu zadaću. Školovao se u St Paul's .Nakon što je završio Cambridge nastavio je učiti u očevoj kući u Hortonu, Buckinghamshire. U Christ's Collegeu u Cambridgeu je zbog takvog načina života bio poznat kao "The Lady of Christ's".U Cambridgeu piše i prve stihove - L'Allegro i Il Penseroso.

Na početku je pisao većinom poeziju, a onda je poeeo pisati i prozu - njegove tri najpoznatije poeme napisane su u prozi.

Sa 23 godine još nije postigao ništa veliko u književnosti, ali je, sudeći po pronađenim bilješkama, osim što se malo bavio i glazbom proučavao djela 80-tak pisaca na engleskom, latinskom, grčkom, francuskom i talijanskom jeziku. U to je doba napisao maskeratu Comus i pastoralnu elegiju Lycidas povodom smrti svog prijatelja Edwarda Kinga.

Milton zatim putuje po Europi, da bi se vratio 1639. zbog sukoba kralja i parlamenta. Posvetio se političkom životu - najznačajnije su mu rasprave O školstvu (Of education) i Areopagitica, obranu slobode tiska.

Naporan rad je iscrpio Miltona i on je sredinom 1650-tih potpuno oslijepio. Oženio se po drugi put 1656, ali mu je žena umrla dvije godine kasnije. Njena smrt je bila povod za njegove najbolje i najosobnije sonete. 1667. izdaje Izgubljeni raj ( Paradise lost), a Vraćeni raj ( Paradise Regained) objavljuje skupa sa Samson Agonistes 1671.

John Milton bio je jedan od najvećih i zadnji predstavnik engleske renesanse. Utjecao je na Keatsa, Wordswortha, Shelleya i Tennysona.


Milton na Web-u:

http://www.urich.edu/~creamer/milton.html

http://www.luminarium.org/sevenlit/milton/
 

 Nazad/Back/Zurück 


(c) by Ana Naglić, GAM Project,1998.