“Lovac u žitu”

Jerome David Salinger

CITATI I OBJAŠNJENJA:

“Bila je to veoma simpatična i lijepo odgojena djevojčica. Bože kako volim kad su klinci fini i uljudni…"

“Ležala je i spavala, s licem nekako kao na strani jastuka. Usta su joj bila otvorena. Smiješno je to. Uzmite odrasle, oni izgledaju odvratno kad spavaju tako otvorenih usta, ali klinci ne. Klinci izgledaju kako treba. Mogu i zabrljati čitav jastuk pa da opet izgledaju kako treba.”

U sličnim citatima glavni lik opisuje svoja razmišljanja o klincima koje više voli i razumije od odraslih ljudi. Ti se primjeri mogu naći više puta u djelu.

"To me obara."

Fraza kojom glavni lik iskazuje svoje čuđenje ili oduševljenost u zatečenoj situaciji.

“Rekao je da hoće, ali joj vjerojatno uopće nije prenio moju poruku. Ljudi nikad nikome ne prenose ničije poruke.”

Mišljenje o ljudima

“Kiša je padala na ovaj njegov odvratni spomenik, padala je na travu iznad njegova trbuha… Znao sam da tu u groblju leži samo njegovo tijelo, da mu je duša u raju i sve te stvari, ali ipak nisam mogao podnijeti tu pomisao. Želio bih da nije tamo. Vi ga niste poznavali. Da ste ga poznavali znali biste što hoću reći. Nije tako loše kad sja sunce, ali sunce sja samo onda kad mu se prohtije.”

Holden opisuje događaj posjete groba svog mlađeg brata koji je umro od leukemije.

“Tekst zaista glasi – Ako netko sretne nekog dok kroz žito ide - … Sad svejedno, stalno zamišljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na tisuće male djece, a nikoga u blizini… nikog odraslog, mislim… osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Što mi je dužnost, trbam uloviti svakoga tko se zaleti prema provaliji, hoću kazati, ako netko trči ne gledajući kuda ide, ja trebam iskrsnuti odnekud i uloviti ga. To je sve što bih trebao raditi čitavog dana. Da budem takav neki lovac u žitu. Znam da je to ludo, ali je to jedino što bih zaista želio biti. Znam da je ludo.”

Citat u kojem se objašnjava zašto se knjiga zove “Lovac u žitu”.

GLAVNI LIK:

Holden Caulfield:

- šesnaestogodišnji adolescent, visok, mršav, slaba zdravlja jer mnogo puši i pije, traga za smislom svojega života

- dolazi iz newyorške obitelji srednje klase, ima starijeg brata D.B.-a i sestru Phoebe, dok mu je mlađi brat Alli preminuo od leukemije

KRATAK SADRŽAJ:

Glavni lik Salingerova romana je šesnaestogodišnji mladić, adolescent, Holden Caulfield koji nam priča o svom životu vraćajući se u vrijeme događaja oko prošlog Božića kada je preživljavao teške trenutke.

Holden je izbačen, zbog loših ocjena i neprilagođenosti okolini, i iz četvrtog internata kojeg je pohađao. Prije odlaska oprašta se s malobrojnim prijateljima i sa starim profesorom. Priča mu kako je zaboravio svu opremu u podzemnoj željeznici kada je s prijateljem išao na turnir u “paku” pa tako nisu mogli igrati te da je to jedan od razloga njegova odlaska iz internata. U New York odlazi tri dana prije božićnih praznika kada bi se trebao javiti roditeljima. Ne želeći im reći da je izbačen odlučio je da se provede u gradu do srijede kada će otići doma. U međuvremenu se dosađuje, ne zna što da radi pa posjećuje barove, ide u kino i sastaje se sa svojom bivšom djevojkom Sally. Dok tako luta susreće različite ljude od kojih je neke poznavao, a neke nije. Planira otići u Kaliforniju gdje bi proveo život u nekoj šumskoj kolibi. Jedinom svijetlom točkom u svom životu smatra svoju sestru Phoebe kojoj se odlučio javiti. Odlazi navečer doma dok su mu roditelji spavali i dugo razgovara s njom. Sestra mu posuđuje nešto novca i on odlazi starom Antoniu da tamo prespava. No budi se u noći jer ga je ovaj milovao po glavi pa odluči otići iz njegova stana. Htio se još oprostiti od desetogodišnje sestrice, no pošto je ona željela poći s njim odustaje od zamisli i oboje odlaze kući.

Holdena šalju u posebnu ustanovu da bi si smirio živce i napetost. Brat ga često posjećuje. To mu pomaže, pa se uskoro vraća u obitelj i nastavlja živjeti normalnim životom.

Učenik: Igor Zebić

Razred: Iv.4

Datum: 09.11.2001.